kop website 916x250

IMG 20170920 WA0001IMG 20170919 WA0001Op bijgaande foto's is goed te zien dat de kraamkliniek in Toubakolong op een haar na klaar is. In de afgelopen zes maanden is door het Gambiaanse bouwbedrijf Eko hard gewerkt aan de bouw van dit centrum. De supervisie over de bouw lag bij de Spaanse architect Marco Moreno Blanco en het bestuur van Future4all. Deze kregen van lokale toezichthouder Boto Ceesay wekelijks een overzicht van werkzaamheden.

Pas na een fiat van architect en Future4all kreeg de bouwer voor zijn werk betaald. Deze werkwijze is goed bevallen, het gebouw is binnen het budget en binnen de afgesproken tijd gerealiseerd. Future4all gaat van 3 tot 9 november ter plaatse kijken en overlegt daar met het ministerie over de inrichting en  inventaris voor de kraamkliniek. Een deel daarvan is al beschikbaar gesteld door het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen. Een ander deel komt voor rekening van het ministerie. Dat geldt ook voor de nodige medicijnen. Future4all wil van de minister de toezegging dat deze voor de kraamkliniek beschikbaar komen. Zoals eerder ook overeengekomen voor het gezondheidscentrum dat naast de kraamkliniek ligt. Het bestuur zal de minister vragen om een spoedige start van het centrum. Daarvoor is nodig dat er voldoende personeel beschikbaar komt. Ziekenhuis Zuyderland heeft al aangeboden de bijscholing van dit personeel in 2018 op locatie te gaan verzorgen. 

Tijdens het werkbezoek aan Toubakolong wordt ook met de architect gesproken over nog enkele extra wensen. Zo wil Future4all binnen het ommuurde terrein ook nog een studio laten bouwen voor een verloskundige. Ook zijn er nog ideeën over een overkapping, een droogloopzone, tussen de gebouwen. Dat beschermt niet alleen tegen regen, maar biedt ook schaduw tijdens de hete perriodes. Ook worden definitieve afspraken gemaakt over de elektriciteitsvoorziening. 

Met dit centrum komt een eind aan de lange reeks projecten die Future4all in Toubakolong heeft gerealiseerd. Overleg met het dorpscomité van Toubakolong tijdens het werkbezoek levert mogelijk nieuwe ideeën op. Met het schoolhoofd praat Future4all over verdere afbouw van onze hulp aan zijn school en welke pijnpunten Future4all nog kan wegnemen. Wordt vervolgd.