AllabatuAfrikaanse vrouwen zijn het middelpunt van gezin en gemeenschap en worden vaak bezocht door extreme tegenspoed. Ondanks hun lage sociale status en hun oververtegenwoordiging in ziekten en sterfgevallen, blijven zij vredestichters, gevers van leven, kleine ondernemers én leveranciers van de zorg voor kinderen, de bouwers van de toekomst van Afrika.

Allabatu, een jonge vrouw van 28 jaar, hoogzwanger, stierf in Toubakolong tijdens de geboorte van haar zesde kind op een rustige vrijdagochtend.

Allabatu trouwde haar man Kendo toen zij 16 was. Zij volgde nooit enige vorm van onderwijs maar werkte als huisvrouw, zorgde voor haar kinderen en bakte koeken voor de lokale markt. Haar man had geen werk, door een ongeval was hij arbeidsongeschikt. Zij leefden vredig ondanks de bittere armoede. Het gezin kreeg vijf kinderen, drie meisjes en twee jongens.

Moeder Allabatu doorliep de zesde zwangerschap volledig, was op het laatst voldragen en het kind was ingedaald, tot de tragedie zich over Allabatu en haar kind voltrok. Tijdens de eerste maanden van haar zwangerschap ging Allabatu twee keer te voet naar het zwangerschapscentrum in Albreda, dat 12 km van Toubakolong ligt. Belangrijkste reden om daarna niet meer naar de kliniek te gaan was dat het gezin daar geen geld voor had.

Een week voor zij overleed had zij last van duizeligheid, hoofdpijn, zag ze slecht en had ze pijn in haar onderbuik. ’s Nachts hielden hartkloppingen haar wakker. Ze bloedde licht uit haar vagina en had oedeem aan beide voeten. Allabatu en haar man vonden deze symptomen niet gevaarlijk, zij kenden de gevolgen ervan niet en vanwege de afstand tot de kraamkliniek zochten zij daar geen hulp.
Op donderdagavond kreeg Allabatu zeer ongebruikelijke klachten, had ze doorlopend heftige pijn aan haar haar buik en namen de bloedingen toe. Haar hoofd voelde zwaar en haar zicht was sterk afgenomen.
Haar schoonmoeder alarmeerde de traditionele vroedvrouw. Deze herkende de symptomen en liet haar contact leggen met de kraamkliniek in Albreda. Vervoer in de nacht naar deze kliniek was onmogelijk, de enige auto van het dorp bleef in de nabijgelegen stad Barra omdat er te weinig passagiers waren. Haar familie organiseerden daarop een ezel met kar.
Het duurde vier uur voordat Allabatu en Kendo in Albreda aankwamen. Eerste onderzoek toonde aan dat de moeder leed aan zwangerschapsvergiftiging met hoge bloeddruk, vaginale bloedingen, afwijkingen aan de placenta, bloedarmoede en oedeem.

Allabatu kon in Albreda niet worden geholpen, dat kon alleen een gynaecoloog in Essau, weer 20 kilometer verderop. De ambulance die haar daar naartoe kon brengen werd door een ongeval nog twee uur in Essau opgehouden. Allabatu werd zwakker en zwakker, was onrustig en bleef hevig bloeden. De vroedvrouw in Albreda zette een infuus met fysiologische zoutoplossing om te voorkomen dat zij in shock raakte, in afwachting van de ambulance.
Toen deze eindelijk arriveerde en Allabatu met spoed naar Essau werd gebracht, bleek de enige gynaecoloog daar op vakantie in hoofdstad Banjul.
De vroedvrouw van Essau kon geen andere oplossing bedenken dan Allabatu door te sturen naar het Edward Francis ziekenhuis in de hoofdstad, voor verdere behandeling. Het personeel in Essau bereidde inmiddels haar tocht naar Banjul voor, met ambulance en per veerboot. Maar haar toestand verergerde per minuut, ze raakte gedesoriënteerd, kon niet meer spreken en haar vitale organen gaven het op.

Op vrijdagochtend 27 november overleed Allabatu in haar ziekenhuisbed aan de gevolgen van de complicaties van haar zwangerschap. We weten dat haar dood voorkomen had kunnen worden als de juiste voorzieningen op tijd en in de nabijheid beschikbaar waren geweest.

Allabatu is een betreurd voorbeeld van veel Afrikaanse vrouwen die tijdens de zwangerschap, bevalling of herstel samen met hun kind komen te overlijden. Zij is ook een voorbeeld van een jonge vrouw die nog had kunnen leven als de voorzieningen voorhanden en beschikbaar waren.

Haruna Ceesay
Midwive van Toubakolong

Donaties voor de buw van de kraamkliniek zijn nog gsteeds welkom. Maak uw bijdrage over op NL81RABO0159326141 van Future4all onder vermelding 'kraamkliniek'.

Translate/Vertaal