kop website 916x250

 

IMG 20181022 WA0016

De afspraak was in maart dit jaar snel gemaakt, stuuur je beste mensen naar Gambia, dan kunnen ze daar tijdens hun verblijf Gambiaanse verlos- en verpleegkundigen bijscholen. In het bijzonder zou het gaan om het team dat toen nog samengesteld moest worden voor de kraamkliniek van ons Toubakolong. De vier Zuyderlandmedewerkers, Hanneke Hamers, Mieke Posthuma, Steffani Pietermans en Leonie van Egeraat bereidden in hun vrije tijd de bijscholing voor en ook de training zelf zou in eigen tijd worden uitgevoerd. De vier konden natuurlijk wel op wat steun van hun moederorganisatie Zuyderland rekenen, ook het eigen goededoelenfonds Solicaire gaf hen een steuntje in de rug. 

In de praktijk moest er veel geimproviseerd worden. Het ministerie liet vele steekjes vallen en kwam op het eind zelfs met een claim op vergoeding van de cursusruimtes, vervoer en lunches van alle cursisten. Daar stapten wij niet in, het is hun beleid om kinder- en moedersterfte te voorkomen. Er zijn enkele bittere woorden gevallen, in die week.

De gaten die zo in het programma vielen werden kundig opgevuld door omliggende ziekenhuizen en klinieken met raad en daad bij te staan. Ook de kern van het team dat in  Toubakolong aan de slag gaat, de verloskundige en hoofdverpleger zijn benoemd, kon in de tussentijd rekenen op veel aandacht. Met de poetsploeg, twee medewerkers in dienst, is een poetsschema opgesteld waarop de verloskundige toezicht zal houden. Een begroting voor gespecialiseerd poetsmateriaal is onderweg naar Nederland. Er is een 4 G internetverbinding in de maak, waarmee personeel van de kraamkliniek online contact kan zoeken met Zuyderland voor raad en bijstand. 

Afgelopen zaterdag, eerst zou dan de officiele opening van de kraamkliniek plaatsvinden maar die werd door het ontbreken van een zware delegatie van het ministerie uitgesteld totdat de stafwoningen op het terrein zijn gerealiseerd, hebben de Spaanse architect Marco Moreno Blanco en Hanneke Hamers de wel aanwezige ambtenaren uitgelegd dat ze nu toch wel snel aan de slag moeten. Op het eind van deze week worden twee documenten van het ministerie verwacht waaarin de inspanningsverplichting van het ministerie in detail is beschreven. Alleen daarom al, en om het dorp het gevoel te geven met iets belangrijks bezig te zijn, daarom was dit bezoek van de vier op hun plek. Kijk hier voor een foto-impressie.